Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Tyska pirater i medvind

Idag Àr det delstatsval i Nordrhein-Westfalen, Tysklands största delstat med 18 miljoner invÄnare. Piratpartiet har nÄtt stora framgÄngar i valen i Berlin, Saarland och Schleswig-Holstein dÀr partiet nyligen fick 8,3 procent av rösterna.

FramgÄngsresan tog helt klart fart efter det sensationella Berlinvalet i september, men avfÀrdades som ett storstadsfenomen tills man nÄdde samma framgÄngar ute pÄ landet under vÄren.

I tisdags talade jag i Aktuellt om varför tyska Piratpartiet blivit sÄ framgÄngsrikt, men tre minuter Àr alldeles för kort tid för att hinna utveckla frÄgan, sÄ jag tÀnkte utveckla nÄgra av orsakerna hÀr. PÄ flera sÀtt skiljer sig partiet frÄn sin svenska motsvarighet. HÀr Àr sex punkter till varför tyska Piratpartiet gÄr framÄt.

1. Protestparti
Det Ă€r otvetydigt att det tyska piratpartiet lyckats fĂ„ rollen som protestparti för stora grupper i det tyska samhĂ€llet, bland annat pĂ„ bekostnad av det tyska Miljöpartiet. MĂ„nga av de vĂ€ljare som vĂ€nder sig till Piratpartiet verkar vara trötta pĂ„ CDU:s maktinnehav – och bristen pĂ„ alternativ. Bland annat har FPD – Merkels liberala samarbetspartner straffats mycket hĂ„rt i delstatsvalen. I Berlin förlorade partiet Ÿ-delar av sina vĂ€ljare.

2. Flytande demokrati
NĂ„gra av partiets frĂ„gor som riktar sig just mot systemkritik har fĂ„tt som störst genomlag, inte minst det man kallar ”liquid democrazy” – flytande demokrati. Piratpartiet har lovat att ge sina politiska företrĂ€dare onlineverktyg för att öka vĂ€ljarnas inflytande över politiken Ă€ven mellan val.

3. Bredare partiprogram
Piratpartiet i Tyskland har ett betydligt bredare partiprogram Ă€n sin svenska motsvarighet. Man har ocksĂ„ tagit en tydligare ideologisk stĂ€llning genom att gĂ„ ut som socialliberalt-progressivt – och dĂ€rför direkt konkurrerat med FDP.
Flera företrĂ€dare har ocksĂ„ sagt att man inte vill begrĂ€nsa partiet till att vara ett internetparti. FrĂ„gor som man lyft Ă€r utöver de vanliga med begrĂ€nsad upphovs- och patentrĂ€tt Ă€r legalisering av droger, medborgarlön, fri kollektivtrafik. Dock Ă€r det tydligt att partiet knappast Ă€r ideologiskt enat, en otydlighet som kan gynna partiet gentemot vĂ€ljarna – dĂ„ mĂ„nga kan lĂ€sa in olika frĂ„gor pĂ„ partiet. Dock riskerar det i ett senare skede att leda till inre slitningar.

4. Integritet med annan tyngd
Det tyska piratpartiet Ă€r starkt integritetsvĂ€rnande – och i integritet- och övervakningsfrĂ„gor har en helt annan politisk tyngd i tysk politik, med bakgrund i landets historia. I Sverige finns det egentligen inte nĂ„gon historisk erfarenhet av att vara övervakad. Vi har ju en betydligt mer vĂ€lvillig instĂ€llning till staten. Tyskland Ă€r ju ocksĂ„ ett splittrat land, genom sina mer autonoma delstater. Centralstyrning och central övervakning ter sig betydligt mer skrĂ€mmande dĂ€r.

5. Stark bas
Det har under lÄng tid funnit en mycket stark hackerrörelse i Tyskland, framför allt i Berlin. Chaos Computer Club i Berlin Àr en av vÀrldens största och starkaste hackernÀtverk. Det har funnits sedan början av 80-talet, partiet har dÀrför haft tillgÄng till en mycket erfaren och Àldre kÀrna av mÀnniskor. I Berlin överlappar klubben och partiet varandra, och det var pÄ Chaos Computer Club Berlindelen av tyska piratpartiet grundades.

6. Politiskt vakuum
Internet Ă€r en politisk blind flĂ€ck för etablera partier över hela Europa. MĂ„nga har svĂ„rt att veta hur man ideologiskt ska förhĂ„lla sig till internet, bristen pĂ„ en tydlig nĂ€tpolitik har lett till att andra frĂ„gor har tillĂ„tits fĂ„ prioriteter – som brottsbekĂ€mpning, upphovsrĂ€tt m.m. Det Ă€r detta politiska vakuum som varit grogrunden för piratpartierna.
Sverige hade faktiskt tidigt en aktiv nĂ€tpolitik under 90-talet. En del kanske minns Carl Bildts valslogan ”Bredband Ă„t alla” 1998. PC-hemma-reformen var oerhört viktig. Men under 2000-talet svalnade intresset. Den optimism som prĂ€glat nĂ€tpolitiken pĂ„ 1990-talet förbyttes till pessimism under 2000-talet. Internet blev nĂ„gonting farligt, med barnporr, nĂ€tmobbing och pirater.

Publicerad den 13e maj 2012Tillbaka till blogg

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av KujanSkickat den 23e maj 2012, 10:43URL: http://kujanresor.wordpress.com

Riktigt snyggt och smart!

Kommentar av Johannes NilssonSkickat den 23e maj 2012, 08:26URL: http://schipperke97.wordpress.com/

Jag tror mycket väl också svenska Piratpartiet kan vinna en del på en breddning av politiken med konsekventa ställningstaganden långt ut på "frihetligt" - delen av skalan. I Sverige har ju "liberalism" kommit att främst förknippas med inställda tåg och utplundring av gemensamma tillgångar, och inget nytt från något borgeligt parti kommer ändra den bilden, vare sig de kallar sig M, FP eller C. Vi är ett gäng som inte har något emot skattetrycket och föredrar offentliga monopol framför privata, samtidigt som vi är emot moralism, överdrivna regleringar och integritetskränkningar. Här har varken borgare eller vänster särskilt mycket trovärdighet.

Kommentar av Anders RydellSkickat den 22a maj 2012, 09:03URL: http://www.andersrydell.se

Christian, kul att det stämmer med din bild. Vi jobbar i nuläget att försöka få ut boken i Tyskland. Och tänkte då lägga till några analyskapitel om detta.

Jonas, intressant. Men är inte om ett parti är auktoritär-frihetlig mer ett resultat av deras relation till makten? Både S och M är ju maktpartier, det är ju till exempel uppenbart hur M har förändrats sedan de fick regeringsmakten. Mer frihetliga aspekter åsidosätts av maktens auktoritära krav.

Jag tycker det mesta av partiets politik pekar i liberal riktning.

Kommentar av Jonas AnderssonSkickat den 22a maj 2012, 07:39URL: http://www.jonas-andersson.se

Det hela påminner mig om en dimension i politiken som Svend Dahl skrev om 2010 (finns tyvärr inte längre på webben); den skala mellan auktoritär-frihetlig som för många väljare verkar vara mer utslagsgivande än den traditionella höger-vänsterskalan. Centerpartisten Henrik Sjöholm har tydligen varit inne på samma tankar.
En spännande faktor i sammanhanget är hur detta tydliggör den auktoritära sidan hos både S och M! Försvarspolitiken (eller ska vi kalla det viljan att sälja militär utrustning till de mest suspekta av så kallade "demokratier") har visat detta på sistone, inom internetpolitiken är det ett konstant faktum med.
<a href="http://fridholm.net/2010/01/04/om-politisk-hemvist-liberal-anarkist/" target="_blank">Några svenska piratpartister har bloggat om detta</a> och försökt sätta in svenska piratpartiet i den här matrisen. Onekligen hamnar PP i den frihetliga delen av diagrammet, frågan är bara hur man ska placera dem i höger-vänstertermer (fördelningspolitik osv). I Tyskland verkar man, precis som Anders skriver, ha samlat partiet mer i en tydligare socialliberal riktning, men fortfarande med en spretigare profil än andra stora partier.

Kommentar av Christian EngströmSkickat den 21a maj 2012, 22:40URL: http://christianengstrom.wordpress.com/

Jag har inte jättemycket primärdata från Tyskland att tillföra, men den här analysen stämmer helt med min bild av tyska PP och varför de är så framgångsrika.

Kommentar av Anders RydellSkickat den 13e maj 2012, 10:34URL: http://www.andersrydell.se

Jag är inte heller helt säker på exakt hur relationen mellan Chaos Computer Club och Piratenpartei ser ut, men vad jag kunnat läsa avläsa finns informella kopplingar.

Kanhända är relationen inte helt olik den mellan Piratbyrån och Piratpartiet? Alltså som en intellektuell bakgrund för partiet - inte ett formellt samarbete?

Kommentar av RasmusSkickat den 13e maj 2012, 10:16URL: http://copyriot.se/

(Ursäkta att jag skrev html där det inte funkade.)

En liten detalj att tillägga:
Chaos Computer Club (CCC) är en alltysk organisation med massor av lokalavdelningar, inte bara i Berlin. Jag vet inte i vilken mån CCC-medlemmarna sympatiserar med Piratenpartei, men långtifrån alla gör det. Min uppfattning är att CCC rymmer allt från vänsterautonoma till högerlibertarianer och däremellan även medlemmar i Die Grünen, för att inte tala om de som betraktar sig som opolitiska.

Du nämner grundandet av Piratenpartei i Berlin - detta skedde på C-base som är ett anrikt hackerspace vid Jannowitzbrücke. C-base har ingen formell koppling till CCC utan drivs av en fristående förening, även om jag antar att även CCC har aktiviteter där.

Kommentar av Waldemar IngdahlSkickat den 13e maj 2012, 10:03URL: http://waldemaringdahl.blogspot.com

Tänk på att Tyskland inte har samma blockpolitik som Sverige. Det är inte självklart vilka partier som ska bilda regering på delstats- eller federal nivå. Det öppnar för mindre partier, även om antalet i Bundestag hittills hållits nere av femprocentsspärren, för en röst på ett mindre parti behöver inte stjälpa hela lasset resonerar en del väljare.

Kommentar av Anders RydellSkickat den 13e maj 2012, 08:59URL: http://www.andersrydell.se

Tack Rasmus! Ser fram emot din analys.

Jag tycker det är väldigt intressant att jämföra framgången i Berlin med den i andra delstater. I Berlin finns ju en struktur, en kunskapsbas osv för en rörelse - som även kan mötas fysiskt. Intressant med Stammtisch-politiken, kände inte till det.

Framgången i Berlin är ju inte lika förvånande som den i andra delstater, där denna struktur delvis saknas. Bygger framgången i delstaterna på det mediala uppsving man fick Berlinvalet? Ett kan det förklaras på annat sätt? För mig tycks riskerna för organisatorisk växtvärk, och därmed politisk backlash mycket uppenbar.

Kommentar av RasmusSkickat den 13e maj 2012, 08:49URL: http://copyriot.se/

Strålande analys. Tror att du lyckats lyfta fram helt rätt faktorer.
När jag får tid (deadline för avhandlingen på tisdag!) hoppas jag kunna skriva något som utvecklar delar av detta, exempelvis den berättigade kritik som många i Tyskland har riktat mot den naiv-teknokratiska vurmen för "Liquid Democracy" (som ju i grunden är en mjukvara). Men det ska också nämnas att det Piratenpartei inte vill inskränka direktdemokratin till något att lösa via nätet. Det är mycket intressant att de (särskilt i Berlin) har organiserat sig i "crews", ett slags cellstruktur där varje crew består av 5-9 likasinnade medlemmar som bor i samma stadsdel och möts regelbundet under informella former på någon lokal sylta. Detta knyter an till en tysk tradition av "<A HREF="http://copyriot.se/2009/10/01/stammtischpolitik/">Stammtisch</A>" som återfinns i många andra organisationer och som nog ofta tenderar åt mansseparatism. Ändå är det intressant med denna betoning av materiella möten i stadsdelar som ett komplement till nätet.

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies