Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Myten om internet

I september kommer boken Myten om internet ut på Volante förlag. Jag är en av författarna som deltar i boken tillsammans med bland andra Robert Levine (författare till ”Free Ride”), den egyptiska aktivisten Mariam Kirollos och journalisten Anders R Olsson. Redaktörer för boken är KB:s forskningschef Pelle Snickars och Per Strömbäck, talesperson för dataspelsbranschen. Boken är en slags fortsättning på antologin Gratis? Som Volante gav ut 2009, och där jag deltog med ett kapitel om den subjektiva förställningen om värde mellan fysiska och digitala produkter.

Bokens uttalade syfte är att göra upp med olika myter eller vaneföreställningar om internet. Bland annat ifrågasätts i boken de grader av öppenhet, frihet och delaktighet som internet ofta förknippas med. Som jag förstår det representerar också bokens redaktörer två sidor av denna, vilket man kan läsa om här.

Jag har tyvärr inte läst de andra kapitlen, och kan bara tala för mitt eget. Mitt kapitel handlar om vår digitala frihet i relation till koden. Hur de allra flesta internetanvändare styrs, begränsas och kontrolleras genom kod – utan att ha någon som helst möjlighet att påverka. Och hur möjligheten till delaktighet minskar i det nya internet som växer fram. Kapitlet är en slags förstudie till ett bokprojekt jag arbetar med.

 

Publicerad den 9e juli 2012Senast ändrad den 11e juli 2012Tillbaka till blogg

Ingen har kommenterat denna post än

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies